Hitsaustarvikkeet – Hitsaustuotteiden verkkokauppa

loka 19, 2023

Näin pääset alkuun hitsauksessa – eri menetelmät ja hitsaustarvikkeet

Haluatko kehittyä taitavaksi hitsaajaksi, mutta et tiedä, mistä lähtisit liikkeelle? Tästä postauksesta löydät perustiedot eri hitsaustekniikoista ja niihin sopivista hitsaustarvikkeista, jotta saat mahdollisimman tehokkaan alun hitsauksen harjoittelulle, olipa siitä tulossa uusi urasi tai mukava harrastus.

Aluksi on hyvä käydä läpi hitsauksen toimintaperiaate, eli se, mitä hitsauksessa oikeastaan tapahtuu. Vaikka hitsausmenetelmiä onkin useita erilaisia, niiden kaikkien perusajatuksena on, että vähintään kaksi kappaletta liitetään yhteen lämpöenergiaa hyödyntämällä.

Hitsattavat materiaalit ovat yleensä metalleja, ja yleisimpiä niistä ovat esimerkiksi teräs ja alumiini. Ennen kuin itse hitsaus päästään aloittamaan, hitsattavien osien reunat valmistellaan hitsausrailoksi, ja hitsauksen avulla railon reunat ja lisäaine sulautetaan yhteen. Lämmönlähteenä kaikenlaisessa hitsauksessa käytetään useimmiten valokaarta, joka syntyy hitsausvirtalähteen tuottamalla sähköllä.

Useimmiten hitsiin syötetään lisäainetta joko hitsauspuikolla tai langansyöttölaitteella, jossa lanka kulkee hitsauspistoolin läpi, kuten MIG/MAG-hitsauksessa. Hitsaaminen onnistuu myös ilman lisäainetta, ja tätä tekniikkaa käytetäänkin esimerkiksi TIG-hitsauksessa.

Hitsaus aloittelijalle

Valokaaren säätely on olennainen osa hitsin onnistumista

Jotta hitsauksella saadaan aikaan kaunista ja siistiä jälkeä, valokaaren täytyy pysyä tasaisena. Siihen voidaan vaikuttaa käyttämällä hitsattaville materiaaleille ja niiden paksuudelle sopivaa hitsausjännitettä ja langansyöttönopeutta. Hitsattavilla materiaaleilla onkin suuri merkitys hitsaustyöskentelyyn.

Myös hitsaajan omalla työskentelytekniikalla on mahdollista säädellä valokaaren tasaisuutta, ja siksi hyvän lopputuloksen saavuttaminen vaatii kärsivällistä harjoittelua.

Jotta saat varmasti hyvän alun urallesi hitsauksen parissa, sinun kannattaa alusta asti panostaa tunnettujen merkkien laadukkaisiin hitsaustarvikkeisiin. Tutustu Suomen Electrodin valikoimassa oleviin tuotemerkkeihin ja tuotteisiin verkkokaupassamme ja kotisivuillamme.

Miksi on olemassa eri hitsausmenetelmiä?

Hitsausmenetelmän valinta riippuu muun muassa siitä, minkä paksuisia ja millaisia materiaaleja hitsataan, ja siitä, millainen lopputulos hitsauksella pyritään saavuttamaan. Jos et vielä tiedä tarkasti, millaisia hitsaustöitä alat tekemään, voikin olla hyvä idea valmistautua hankkimaan hitsaustarvikkeet jokaista menetelmää varten.

Kolme yleisintä hitsausmenetelmää ovat MIG/MAG-hitsaus, TIG-hitsaus ja puikkohitsaus, ja ne eroavat toisistaan siinä, millä tavalla hitsauksessa tarvittava lämpö tuotetaan ja miten hitsiin syötetään lisäainetta. Lisäksi hitsaajan työskentelytapa on näissä tekniikoissa erilainen.

Hitsaustarvikkeet eri hitsausmenetelmissä

Seuraavaksi esittelemme eri hitsausmenetelmiä ja niiden tarvikkeita hieman tarkemmin. Hitsaustarvikkeita on saatavilla vaihtelevin hinnoin, mutta heti alussa kannattaa muistaa, että jos haluat saada aikaan hyvää jälkeä, se onnistuu vain laadukkailla välineillä – ja hyvän laadun hinta on aina korkeampi.

Lue lisää tarjoamistamme ensiluokkaisista vaihtoehdoista verkkokaupassamme ja kotisivuillamme.

Hitsaus aloittelijalle

MIG/MAG-hitsaus

MIG/MAG-hitsaus on yleinen hitsausmenetelmä lähes kaikilla hitsausta käyttävillä aloilla, ja sitä suositaan eniten teräsrakenteiden valmistuksessa, laivanrakennuksessa sekä muilla raskaan ja keskiraskaan rakentamisen aloilla.

MIG/MAG-hitsaus on myös hitsausharrastajien usein suosima menetelmä, sillä se ei ole tekniikaltaan yhtä haastava kuin TIG-hitsaus. Siinä käytetään hitsauspistoolia, ja hitsisula alkaa syntyä, kun virtalähteellä luotu valokaari sulattaa pistoolin kautta syötettävän hitsauslangan ja hitsattavan materiaalin yhteen. Tässä hitsausmenetelmässä hitsaajan onkin tärkeää tarkkailla sitä, miten hitsisula alkaa muotoutua, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi hitsausasento, hitsausnopeus ja vapaalangan kulma.

Kun aiot aloittaa hitsauksen MIG/MAG-hitsausmenetelmällä, tarvitsemiisi hitsaustarvikkeisiin kuuluvat yleensä hitsauspistooli, virtalähde, langansyöttölaite, maadoituskaapeli, suojakaasupullo tai liitäntä kaasuverkkoon. Lisäksi voit tarvita nestejäähdytysyksikköä.

Tutustu esimerkiksi Kjellbergin, UTP Maintenancen ja EWM:n laadukkaisiin MIG/MAG-hitsaustarvikkeisiin verkkokaupassamme ja kotisivuillamme.

TIG-hitsaus

TIG-hitsausta hyödynnetään eniten putkistojen hitsauksissa, ja lisäksi sitä suositaan lentokone- ja avaruusteollisissa hitsaustöissä ja ohuiden materiaalien hitsauksessa. TIG-hitsaus on sopiva valinta silloin, kun hitsin täytyy olla viimeistellyn näköinen, ja siksi tätä hitsausmenetelmää käyttävän hitsaajan täytyy olla erityisen huolellinen.

TIG-hitsauksen aikana toista kättä käytetään polttimen tasaiseen liikuttamiseen, ja jos työssä käytetään lisäainetta, toisella kädellä syötetään sitä hitsisulaan. Menetelmä poikkeaakin muista hitsaustekniikoista siinä, että toista kättä ei voida käyttää polttimen tukemiseen.

TIG-hitsauksessa hitsaajan täytyykin huomioida muihin hitsausmenetelmiin verrattuna useampia asioita samanaikaisesti, ja siksi TIG-hitsaus ei välttämättä ole helpoin valinta aloittelevalle hitsaajalle. Omaa kehitystään pystyy kuitenkin helposti seuraamaan hitsauksen lopputuloksia vertailemalla.

Jos haluat aloittaa TIG-hitsauksen, tarvitset hitsauspolttimen, virtalähteen, maadoituskaapelin, suojakaasupullon tai kaasuverkkoliitännän. Näiden hitsaustarvikkeiden lisäksi laitteistoosi voi kuulua myös nestejäähdytysyksikkö.

Meidän verkkokaupastamme ja kotisivuiltamme löydät laadukkaat hitsaustarvikkeet TIG-hitsaukseen esimerkiksi EWM:ltä.

Puikkohitsaus

Puikkohitsaus on varhaisin hitsausmenetelmä, ja se myös taipuu useisiin tarkoituksiin. Yleensä puikkohitsausta käytetään, kun työstettävänä on teräspohjaisia materiaaleja.

Puikkoja valmistetaan sadoista erilaisista seoksista, ja seoksen koostumus määrittää, millaista hitsausjälkeä puikolla voidaan saada aikaan. Vaikka hitsauspuikkoja onkin saatavilla useita erilaisia, niistä suurimmalla osalla on samanlainen rakenne ja toimintaperiaate: niissä on metallinen ydin ja lisäainepäällyste, joka tuottaa hitsauksen aikana suojakaasua ja kuonaa, joka toimii hitsisulan suojana.

Harrastajahitsaajat suosivat puikkohitsausta siihen tarvittavan laitteiston yksinkertaisuuden vuoksi. Jos haluat käyttää hitsauksessa puikkohitsausmenetelmää, tarvitset vain hitsauskaapelin, jossa on puikonpidin, sekä virtalähteen ja maadoituskaapelin.

Suomen Electrodin verkkokaupasta ja kotisivuiltamme löydät puikkohitsaukseen sopivat hitsaustarvikkeet arvostetuilta merkeiltä, kuten Kjellberg, UTP Maintenance, Esab ja EWM.

Muista myös hitsaukseen tarkoitetut suojavarusteet

Hitsauksen aikana syntyy kipinöitä ja erittäin korkeita lämpötiloja, ja siksi hitsauksen aikana täytyy käyttää asianmukaisia tarvikkeita, jotka on suunniteltu hitsausolosuhteisiin. Suojavarusteiden tulisikin olla hankittuina heti, kun hitsaus aloitetaan.

  • Silmiä, hiuksia ja korvia suojaamaan kannattaa hankkia hitsausmaski, jossa on tummennettu lasi, jotta valokaareen katsominen ei vaurioita näkökykyäsi.
  • Hitsaushanskoissa suositaan materiaalina nahkaa, sillä se suojaa ihoa hyvin kipinöiltä ja kuumuudelta. Koska hitsauksen yhteydessä käsitellään teräviä metallireunoja, hitsaajalla on hyvä olla myös viiltosuojahanskat, jotta esimerkiksi hitsauksen valmistelu kävisi mahdollisimman helposti.

  • Myös hitsausympäristön suojaus kannattaa pitää mielessä, jotta hitsauksesta lähtevät kipinät ja roiskeet eivät pääse aiheuttamaan tulipaloriskiä. Hitsaustilan suojaus käy helposti roiskesuojapeitteellä tai hitsausverhoilla, joita voidaan tarvittaessa lisätä hitsaustilaan suojaamaan helposti syttyviä kohtia. Ne on suunniteltu suojaamaan ympäristöä satojen asteiden lämpötiloilta.
  • Jos haluat erottaa hitsauspisteen muusta tilasta tai vaikkapa suojata lähelläsi työskenteleviä ihmisiä, hitsaussermi voisi olla sinulle sopiva valinta. Sen kangas on hitsaukseen suunniteltua suojakangasta, eikä sinun tarvitse huolehtia sen ripustamisesta, jos haluat siirtää sitä paikasta toiseen.

Kotisivuiltamme ja verkkokaupastamme löydät laadukkaat hitsausmaskit Optrelilta ja 3M:ltä, sekä hitsaussuojaukseen suunnitellut tuotteet esimerkiksi JUTECilta, CEPROlta ja SINGERilta.

Jos jäit pohtimaan, mitkä hitsaustarvikkeet sopisivat juuri sinulle, voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla numeroon 09 4778050. Autamme mielellämme!